• ✓  Klanten beoordelen ons met een 4,8/5
  • ✓  Gratis verzending vanaf €150 euro (NL)
  • ✓  Verzonden binnen 2-4 werkdagen
  • ✓  De KOKO Thuis-Pas-Tas

Hoe blijf je dragen wat je hebt?

Zoals we in de vorige blog post bespraken, is het meest duurzame wat je kan doen, dragen wat je al hebt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je niet gelijk weer uitgekeken bent op de items in je kledingkast? In deze post geven we je een aantal tips om te voorkomen dat kledingstukken onaangeroerd op de plank blijven liggen.

Dragen wat je hebt is niet saai! Maar hoe rock je dezelfde outfit keer op keer?

Stap 1: Zelfvertrouwen

Soms kan het voelen, dat dezelfde kleding, keer op keer te dragen, saai is. Fast fashion doet je geloven dat je elke week nieuwe ‘trends’ moet omarmen, om er fashionable en cool uit te zien. Dit is niet het geval. Om er goed uit te zien, moet je je vooral goed voelen. En goed voelen kan ook zonder nieuwe trends. Het is een mindset, waarin je moet leren jezelf te waarderen. Een mindset waarin je geen kleding nodig hebt ter compensatie van een onzekerheid. Lees meer over het winnen aan zelfvertrouwen in deze recente post. En onthoud, zelfvertrouwen win je niet in een dag of een week, hier gaat tijd overheen en die tijd moet je jezelf ook gunnen.

care for your clothes

Stap 2: Care for your clothes, like the good friends they are

Als je vrienden maakt, en een relatie opbouwt, laat je ook niet na een week ineens niets meer van je horen. Waarom zou je dan wel je kleding na 1 keer dragen weg doen? Fast fashion heeft een wegwerpmaatschappij gecreëerd, waarin bijna wordt aangemoedigd, geen waarde te hechten aan kleding. Hierdoor blijf je iedere keer maar nieuwe kleding kopen, waardoor je uiteindelijk meer geld uitgeeft.

Om dit te voorkomen, kan je leren beter voor je kleding te zorgen. Repareer knoopjes, wanneer deze los zijn. Stik gaatjes dicht, ontpluis je truien. Was je kleding op lage temperaturen en op een laag toerental, was niet te vaak. Kijk goed naar het label, hoe iets gewassen mag worden, maar leer jezelf ook aan welke stoffen, wat kunnen verdragen. Linnen kan je veel heter en op veel hogere toeren wassen, dan viscose bijvoorbeeld. Zo kan je veel langer blijven dragen wat je hebt.

Stap 3: Kom erachter wat bij je past

Om erachter te komen welke items je met plezier blijft dragen, is het belangrijk om je leefstijl en kledingkast eens onder de loep te nemen. Vraag jezelf af wat je in een week of maand zo allemaal doet. Moet je veel werken, of ben je juist veel onderweg? Welke kledingstukken heb je hiervoor nodig?

Daarna kijk je naar je kledingkast. Welke dingen pak je er keer op keer uit? Welke kledingstukken vind je fijn om te dragen? En waarom?

Op deze manier kom je erachter van welke items je al meer dan genoeg hebt, en welke categorieën nog aangevuld zouden kunnen worden.

Stap 4: Berg kleding op die je niet nodig hebt

In Nederland kennen we meerdere seizoenen. Hierdoor heb je ook veel verschillende soorten kleding. Van korte broeken tot dikke wollen truien. Om niet te snel uitgekeken te raken op je kleding, werkt het om je kleding op te bergen wat je niet kunt dragen dat seizoen. Hierdoor blijf je er niet elke dag naar kijken, waardoor het niet ‘went’. Daarnaast kan je de items weer herontdekken tegen de tijd dat je ze nodig hebt. Hoe leuk is dat!make it last

Stap 5: Investeer alleen in dingen die je zult dragen

En als je dan alles hebt geanalyseerd en hebt herontdekt, en je komt erachter dat je toch nog het een en ander mist. Schrijf dan op welke dingen dit zijn. Hoe ziet dit item eruit? Wat is de kleur? Wat is het materiaal? Welke fit draag je graag?

Op deze manier kan je gericht op zoek en zul je minder snel een miskoop maken. Op onze shop pagina zal je zo makkelijker je nieuwe lievelingsstuk vinden.

Stap 6: Dragen wat je hebt!

De laatste tip die we je mee willen geven, is het dragen van wat je hebt! Soms moet je ook maar gewoon doen en zien waar het schip strand. En maak je niet te veel zorgen over of het mensen opvalt dat je “elke keer hetzelfde aanhebt”. Dit is namelijk heel normaal en echt niet raar. 😊

dragen wat je hebt

 

Delen is lief! Kies jouw medium: